Vilken verkstad bör du använda?

bilservice

Det finns många bilverkstäder runt om i landet och de flesta bilmärken har en egen verkstad. Vilken verkstad du väljer som den som du använder för alla problem med bilen, beror lite på vilken typ av service du letar efter. Det är oftast att rekommendera att hitta en verkstad som ligger nära där du bor eller nära där du jobbar, för då kan du lämna bilen där utan allt för mycket problem. Du måste hitta en verkstad som kan lavera den mesta servicen som bilen kan behöva och den ska vara godkänd för att utföra service på ditt bilmärke. Det innebär att de har fått utbildning på hur service ska utföras, de använder de verktyg som passar din bil samt att de använder originaldelar som reservdelar.

Den viktigaste servicen, som också är den service som de flesta känner till, är den bilservice som anges i servicemanualen som medföljer bilen. Den här är verkligen viktig att följa eftersom den annars kan påverka bilens garantier. Servicemanualen är också viktig för bilens andrahandsvärde eftersom nya köpare vill se att servicemanualen har följts och att bilen har underhållits väl. Denna service utförs baserat på körsträcka och ska ses som det absoluta minimumunderhåll och service som din bil behöver.

Bilmärket kräver att tjänsten utförs av en auktoriserad verkstad; De får sedan utföra bilservicen och stämpla servicemanualen. De är utbildade att serva det märket och använda rätt verktyg och godkända reservdelar. Detta är en integrerad del av bilens underhåll och bör inte försummas. Det är dock inte den enda tjänsten som din bil kommer att behöva. Det är dock en bra start och en bra service att se till att allt är som det ska vara.

En annan service att göra ibland är konditionstest, där verkstaden går igenom bilens huvudfunktioner och avgör om allt och om det finns några problem som måste åtgärdas. De kommer att kontrollera stötdämpare, däck och bromsar för att se om de är i gott skick, sedan kontrollerar de vätskor och lampor för att se om något behöver bytas ut. Om något inte är ok kan de ta itu med problemet direkt eller så kan du boka tid för ett senare datum.

Du kan också ibland behöva däckservice, där det kan byta däck mellan säsongerna. Det kan också relateras till balansering av däcken, för att eliminera sidokrafter så att de roterar enklare. Kontrollera däckens skick, fixera eventuella reparerbara punkter och byta däckventiler. Det är mycket viktigt att hålla däcken i gott skick, eftersom de är avgörande för att säkerställa körsäkerheten både under sommaren och vintersäsongen. Du måste kunna lita på att däcken kan ge det grepp och kontroll du behöver när du kör. Tidsenligt byta av däck mellan sommar och vinterdäck är viktigt, både för optimala köregenskaper och säkerhet men också baserat på däckslitage och bränsleförbrukning. Om du byter däck för sent eller kör med utslitna däck, så kan det vara mycket farligt att köra. Det kan lätt leda till en olycka antingen på grund av vattenplaning, dålig bromssträcka eller inget grepp på is eller snö. Detta kan undvikas om du tar hand om däcken och byter dem i tid.

För mer information om däckservice, besök: vianor.se

Scroll to Top