När är rätt tidpunkt att sätta på vinterdäcken?

dubbdäck

Det låter som en ganska enkel fråga, men fortfarande så är det många som missar det år efter år. Folk verkar bli förvånade när vintervädret äntligen kommer och en del har fortfarande sina sommardäck på bilen. Detta tyder på att det antingen är svårt att planera eller förutsäga tidpunkten. Bästa tidpunkten att ändra är naturligtvis dagen innan snön vinterförhållandena börjar. Vinterförhållanden innebär inte bara snö eller is, det inkluderar också minusgrader. Vad de flesta inte inser är att vinterdäcken är överlägsna sommardäcken vid minusgrader.

Sommardäck fungerar dåligt under vinterförhållanden, eftersom de inte har designats för dessa förhållanden. Gummiblandningen som används blir hård när temperaturen sjunker under nollstrecket. När du har ett hårt däck kontra ett mjukt däck påverkar det friktionen negativt och därmed också greppet. Detta kommer att göra det svårt att få tillräckligt grepp vid låga temperaturer och för att ge dig tillräcklig bromssträcka. Det är därför du behöver vinterdäck redan när vintertemperaturerna börjar. Att vänta på att snön börjar falla är för farligt och du kommer också troligt att missa det eftersom snön tenderar att komma ganska plötsligt.

Det är bättre att ändra antingen baserat på den månad då snö vanligtvis kommer eller sedan bara baserat på när temperaturen. Temperaturen tenderar att vara mer exakt och lättare att förutspå och kontrollera. Detta gör det lättare att förutsäga och se till att du har vinterdäcken på din bil innan snön kommer. Beroende på vilka däck du har kan dubbdäck eller dubbfria däck också påverka när du ska byta, eftersom dubbdäcken har vissa begränsningar för när de tidigast kan monteras och från vilket datum de måste tas av och ersättas av sommardäck.

Bäst är att se till att sätta på dem så tidigt som möjligt så att du kan köra säkert när snön kommer och inte behöva oroa dig varje dag om det kommer snöa. Dubbfria däck har ingen begränsning men kan monteras enligt de begräsningar som gäller för dubbdäck.

För mer information om vinterdäck, besök: vianor.se

Scroll to Top