Olika typer av service för din bil

konditionstest

Den vanligaste servicen på bilen är den som bestäms av bilens servicemanualen, den är baserad på antal körda kilometer.  Denna typ av bilservice utförs enligt serviceprotokoll som medföljer bilen och ska utföras av godkänd verkstad. Detta är ofta inte den enda bilservice du behöver, även om det under det första året eller två kan vara tillräckligt. Men ju äldre bilen blir, desto oftare kommer saker att börja gå sönder och du behöver service oftare. Du bör alltid serva bilen när du misstänker att något kan vara fel. Du kan ofta känna att det inte uppför sig vanligt, eller om du hör konstiga ljud. En bil tenderar att behöva oljebyte, bromsservice och däckservice eftersom dessa delar slits. Även stötdämparna måste bytas och avgassystemet kommer också gå sönder med tiden, men det hörs ganska lätt när det händer.

När du tror att det kan vara något fel bör du köra vid din bilverkstad och be dem kontrollera bilen för dig. Du kan alltid låta dem göra ett konditionstest på bilen så att de kan kontrollera bilens viktigaste delar för att se om det finns något som måste bytas eller repareras. De kommer att kunna kontrollera stötdämpare och bromsar, så att du vet att bromsa tar och att dina dämpare fungerar ok. De kommer också att kontrollera däcken för att se till att de har ett tillräckligt slitdjup och att de inte är skadade. De kommer också att se till att hjulinställningen är korrekt, att de är balanserade och att trycket i däcken är ok.

De kontrollerar också lamporna och alla nödvändiga vätskor i bilen som oljor, kylvätskor och bromsvätskor. Om det finns något som måste fixas kan de ibland fixa det omedelbart och om inte kan du boka tid för att fixa det vid ett senare tillfälle. Det goda är att du vet att bilen är fri från problem som kunde ha vuxit till större och dyrare problem om de skulle ha upptäckts i ett senare skede.

För mer information om bilservice, besök: https://vianor.se/

Scroll to Top