Nya innovationer för däckteknik kan skydda mot vattenplaning

sommardäck

Nya innovationer inom däckteknik kan hjälpa till att skydda din bil från vattenplaning. Vattenplaning är den främsta orsaken till olyckor vid körning i våta förhållanden. Mycket forskning och utveckling har tagit fram en ny generation däck som kan evakuera vatten snabbare och mer effektivt än tidigare. Vattenplaning är fenomenet som händer när ett vattenlager byggs upp mellan däcken och vägytan, vilket leder till planing och därmed förlust av dragkraft. De nya däcken har djupare spår för att evakuera snö, slask och vatten från ytan mellan däcket och vägen och därmed skydda från vattenplaning. Teknik som polerade laterala och inre spår som i Nokian Wetproof sommardäck gör att däcket kan lagra mer vatten mellan däcket och vägen samtidigt som det accelererar flödet från huvudspåren. Innovationer som detta förbättrar deras slask- och vattenplanningsegenskaper.

Du har också allvädersdäck som Nokian WR G4-däcken är gjorda av gummiblandningar som är mycket lika gummiblandningarna i vinterdäck. Det har också snöflingasymbolen. Nokian WR G3 allvädersdäck har också polerade huvudspår som Nokian eNTYRE 2.0 för att effektivt rengöra snö, slask och vatten från däcket för att säkerställa att däcket griper vägen och därmed skyddar mot både slask och vattenplaning och. Vattenplaning avser inte bara vatten (vattenplaning) utan också slask (Slushplaning), vilket kan hända när snön börjar smälta och lämna slask på vägen. Det är därför du även under andra årstider än regnperioden kan uppleva vattenplanering. Detta är anledningen till att de flesta däcktillverkare lägger till skydd för hydroplanering till hela däckutbudet.

De flesta däck har denna teknik men även med ett bra däck kan du inte helt eliminera risken. Det är därför det är viktigt att veta vad du ska göra när din bil börjar planera. Det bästa du kan göra om du börjar hydroplanering är att hålla dig rak och bromsa för att försöka få tillbaka vägens känsla och kontroll över din bil. För att försöka undvika vattenplanering, se framåt och undvik stora pölar och minska hastigheten under regniga förhållanden.

Detta innebär att nya däck med denna nya innovativa teknik för att förhindra hydroplanering är det bästa vapnet mot hydroplaning. Ett slitbanemönster som kanaliserar vatten mellan däck och väg som med de “polerade spåren” som används både i Nokian eNTYRE och Nokian WR G3, är ett bra exempel på sådana däck som kan hjälpa till att förhindra hydroplanering.

För mer information om däck för att förhindra vattenplaning, besök: https://www.nokiantyres.se/

Scroll to Top