Når er riktig tidspunkt å ta på vinterdekk?

piggdekk

Det høres ut som et ganske enkelt spørsmål, men likevel savner mange det år etter år. Folk ser ut til å bli overrasket når vinterværet endelig kommer, og noen har fortsatt sommerdekkene på bilen. Dette indikerer at det enten er vanskelig å planlegge eller forutsi tiden. Den beste tiden å endre, er selvfølgelig dagen før snøvinterforholdene begynner. Vinterforhold betyr ikke bare snø eller is, det inkluderer også minusgrader. Det folk ikke skjønner er at vinterdekk er overlegne sommerdekk i minusgrader.

Sommerdekk fungerer ikke bra om vinteren, da de ikke er designet for disse forholdene. Gummiblandingen som blir brukt blir hard når temperaturen synker under null. Når du har et hardt dekk kontra et mykt dekk, påvirker det friksjonen og dermed også grepet negativt. Dette vil gjøre det vanskelig å få nok grep ved lave temperaturer og gi deg tilstrekkelig bremselengde. Dette er grunnen til at du trenger vinterdekk allerede når vintertemperaturen begynner. Å vente på at snøen skal falle er for farlig, og du vil sannsynligvis også savne den da snøen har en tendens til å komme ganske plutselig.

Det er bedre å endre enten basert på den måneden når snø vanligvis kommer, eller bare basert på når temperaturen. Temperaturen har en tendens til å være mer nøyaktig og lettere å forutsi og kontrollere. Dette gjør det lettere å forutsi og sørge for at du har vinterdekk på bilen din før snøen kommer. Avhengig av hvilke dekk du har, kan piggdekk eller piggfrie dekk også påvirke når du trenger å bytte, ettersom piggdekk har visse begrensninger når de kan monteres tidligst og fra hvilken dato de må fjernes og erstattes av sommerdekk.

Det er best å sørge for å ta dem på så tidlig som mulig, slik at du kan kjøre trygt når snøen kommer og ikke trenger å bekymre deg hver dag om det vil snø. Piggfrie dekk har ingen grenser, men kan monteres i henhold til begrensningene som gjelder for piggdekk.

For mer informasjon om vinterdekk, besøk: vianor.no

Scroll to Top