När behöver du däckservice

fälgar

Du behöver däckservice när du har problem eller behöver få något åtgärdat med dina däck. Det kan vara att du behöver däckservice vid däckköp, där däckverkstaden hjälper till att sätta på de nya däcken på dina gamla fälgar. De balanserar däcken för att ta bort sidokrafter när hjulet roterar. Detta görs med miljövänliga vikter, då de tidigare använda blyvikterna har förbjudits på grund av effekter på miljön. Innan du åker därifrån ser de också till att lufttrycket är korrekt så att du kan köra säkert därifrån. Om du behöver hjälp med att dra åt hjulbultarna efter 10 mils körning så ingår det i däckservicen.

Du har vanligen två uppsättningar av fälgar, ett set för dina vinterdäck och ett för dina sommardäck, samt en fälg för ditt reservhjul. Oftast så har du aluminiumfälgar för dina sommardäck och stålfälgar för dina vinterdäck, detta är på grund av att vägsaltet inte är bra för aluminiumfälgarna. Vissa aluminiumfälgar har flera lager lack för att skydda dem och kan eventuellt klara vintern. När du köper nya däck så köper du dem nästan alltid utan fälg och låter en verkstad göra ett däckbyte från de utslitna till de nya.

Du kan också behöva däckservice när du har problem med dina däck, där de kan ha skadats av trottoarkanter, väghål eller skarpa föremål. Om däcket har alvarliga skador på däckets sidovägg, så går det inte att laga och du måste köpa ett nytt däck. De kan dock ofta sälja ett begagnat däck med ett mönsterdjup som är nära det du redan har på de andra däcken. Om skadorna är på slitbanan så bör en däckverkstad bedöma säkerheten av däcket. Om du har en punktering orsakad av ett skarpt föremål och det kan tas bort och ersättas med en plugg. så är det en lagning som ger godkänd säkerhet

För mer information angående däckservice, besök: https://vianor.se/

Scroll to Top