Konditionstesta bilen innan vintern

däckservice

Innan vintern kommer så kan det vara bra att du gör ett konditionstest på bilen, så att du vet att bilen är i bra skick. Eftersom de går igenom bilens viktiga delar för att se om det är något som behöver bytas eller servas så ger det en bra indikation hur säker bilen är att köra. Om bilen behöver t.ex. bromsservice eller däckservice så kan du boka tid eller låta dem utföra det direkt om de har tid. De kontrollerar också bilens stötdämpare så att både körkomforten förblir hög, men också så att däcken trycks mot vägen och minskar bromssträckan.

Du kan utföra konditionstestet i samband med ditt däckbyte från sommar- till vinterdäck som ändå måste göras innan vintern kommer. Då kan du försäkra dig om att både dina sommardäck samt dina vinterdäck är in bra skick både när de tas av och de nya som sätts på. De kan kontrollera mönsterdjupet och att däcken inte har några skador på sidoväggarna eller på slitbanan. De kontrollerar också om däcken slits normalt eller om det finns onormalt slitage som kan ha orsakats av obalanserade däck eller fel i hjulupphängningen. Om det är fel i hjulinställningen så är däcken inte är rätt inriktade.

Vid däckbyte så ser verkstaden till att däcken märks så att däcken kan roteras mellan varje däckbyte för att jämna ut skillnader i slitage som orsakas av högre slitage på framdäcken eller bakdäcken, som beror på om bilen är fram eller bakhjulsdriven och var motorn sitter. Elbilar och hybrider har också annat slitage än vad bensindrivna bilar har, så däck till dessa bilar måste vara rekommenderade för detta användande och måste också roteras oftare för att de ska hålla längre. Det är viktigt att också se till att däcktrycket är på rätt nivå, eftersom fel däcktryck leder till högre slitage. Med bra däck och en bil som är i bra skick, så bör du klara vintern utan problem.

För mer information angående konditionstest, besök: https://vianor.se/

Scroll to Top