Hur du vet när dina däck är slitna

däckbyte

Det är viktigt att veta om när dina däck är slitna eftersom nyckelegenskaperna avtar skarpt när du går under 4 mm mönsterdjup. Det är därför det är viktigt att kontrollera dina däck ofta. Mönsterdjup bör vara 4 mm och ska mätas regelbundet för att säkerställa att du inte går under den nivån. När du når det bör du köpa en ny uppsättning däck.

För att säkerställa att alla däck har upp till 4 mm mönsterdjup samtidigt, bör man rotera däcken så att du byter vänster främre däck med vänster bakre däck. Detta kommer att leda till ett jämnare slitage och jämna ut eventuella skillnader i slitage. Detta kan ofta göras samtidigt som du byter mellan sommar- och vinterdäck. Behovet är större om du har en elbil eller hybrid, så det är eventuellt inte tillräckligt att rotera när du gör ditt säsongsbaserade däckbyte. Köp alltid ett helt set med fyra däck när du köper nya däck för att bilen ska fungera optimalt.

Slitbanans djup kontrolleras med en mönsterdjupmätare som du kan köpa i välsorterade butiker som säljer biltillbehör. Du kan också använda ett mynt som pressas in i slitbanan och du kan sedan mäta på myntet hur djupt det gick i slitbanan.

När du har går under 4 mm djupet kommer bromsavståndet att öka, vilket gör olyckorna mer troliga och risken för vattenplaning ökar. Så se till att köpa nya däck i tid, så att du alltid har säkra däck som ger bra grepp och säkerhet. Detta är ännu viktigare vad gäller vinterdäck även om det är viktigt att kolla även på sommardäck för att försäkra att däcken hanterar bra i våta förhållanden.

Däcktrycket har stor inverkan på däckslitage, så se alltid till att du har rätt däcktryck och kontrollera det regelbundet. Däcktrycket påverkas av temperaturer, så kontrollera detta om du har stora temperaturskillnader.

För mer information om hur du vet när däcken är slitna och var du kan köpa en ny uppsättning av däck, besök: https://vianor.se/

 

View more presentations on SharePresentation
Scroll to Top